Medische Encyclopedie – Apotheek Hoog Lede – Vlaardingen

Apotheek Hoog Lede

"Persoonlijke service en aandacht voor iedereen"

Apotheek Hoog Lede is gevestigd in het gelijknamige medisch centrum in Vlaardingen.

Wij geloven dat U de beste zorg verdient! Om dit aan U te geven, willen wij het anders en beter doen. In een tijd van automatisering, digitalisering en massaproductie vergeten wij niet dat het om de individuele patiënt draait en dat niemand hetzelfde is. Bij ons in de apotheek kunt u echte persoonlijke en passende zorgverlening verwachten.

Hierdoor kunnen we betere zorg bieden en bieden we vaak oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

lidocaïne op de huid

Lidocaïne maakt de huid gevoelloos.

Het wordt gebruikt bij pijn en jeuk, zoals jeuk bij wondjes en insectenbeten, pijn en branderigheid bij aambeien en anusscheurtjes, en bij zenuwpijn.

Wat doet lidocaïne op de huid en waarbij gebruik ik het?

Pijn

Lidocaïne wordt gebruikt bij een pijnlijke huid. Het werkt binnen 5 minuten.

Lees meer over pijn . “

Jeuk

Insectenbeten, galbulten en waterpokken kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.
Tegen veel vormen van jeuk werkt een verkoelende (menthol)gel vaak goed. Is dat niet mogelijk of werkt het niet voldoende, dan kunt u lidocaïne gebruiken.

Effect
Lidocaïne verdooft de huid, waardoor u de jeuk niet meer voelt. Het wordt bij jeuk vaak gebruikt in combinatie met menthol, onder de naam Lidocaïne-levomentholgel.  Deze combinatie verdooft en verkoelt de huid.

Lidocaïne werkt binnen enkele minuten.

Lees meer over jeuk . “

Wondjes

Oorzaak
Bij een oppervlakkige schaafwond of snijwond is het belangrijk dat de wond niet geïnfecteerd raakt.

Spoel de wond daarom goed schoon met lauw stromend kraanwater, ontsmet hem en dek hem af met een gaasje of pleister. Laat een schaafwond eerst even aan de lucht drogen.

Een schaafwond kan zeer pijnlijk zijn. In dat geval kunt u deze crème met lidocaïne op de wond aanbrengen.

Effect
Lidocaïne maakt de huid gevoelloos waardoor u jeuk en pijn minder voelt. Zinkoxide heeft een beschermend en jeukstillend effect en werkt licht indrogend.

De werking treedt binnen een kwartier in.

Lees meer over wondjes . “

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien ‘zakt het uit’ en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert.

U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel eerder, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei moet vervolgens zelf genezen.

Bij pijn en irritatie kunt u Lidocaïne zalf of Lidocaïne vaselinecrème rond de anus smeren, of een lidocaïne zetpil gebruiken. Heeft u veel last van jeuk, dan kan de arts een andere zalf voorschrijven, zoals hydrocortisoncrème.

Effect
Lidocaïne werkt verdovend, waardoor u pijn en jeuk minder merkt. Bovendien vormt de zalf of crème een beschermend laagje op de huid rond de anus, waardoor de irritatie afneemt. Het werkt binnen 5 minuten.

Lees meer over aambeien . “

Anusscheurtjes

Anusscheurtjes zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. De scheurtjes worden in de meeste gevallen door (dikke) harde ontlasting veroorzaakt, maar zij kunnen ook ontstaan bij seksueel contact via de anus. 

Anusscheurtjes kunnen klachten geven van pijn bij en na ontlasting, jeuk, branderig gevoel, en licht bloedverlies.

Als daardoor de ontlasting wordt opgehouden, worden de klachten alleen maar erger. De ontlasting wordt harder waardoor de scheurtjes steeds open scheuren en meer pijn veroorzaaken.

Behandeling
U kunt proberen de anusscheurtjes te genezen en volgende anusscheurtjes te voorkomen met dezelfde maatregelen als bij aambeien (zie hierboven).
Tegen de pijn, jeuk en irritatie kunt u een vette crème met lidocaïne rond de anus smeren. Raadpleeg uw arts als u veel last heeft en de klachten niet snel overgaan.

Effect
Lidocaïne werkt verdovend, waardoor u pijn, jeuk en irritatie minder merkt. De werking treedt binnen 5 minuten in.

Lees meer over anusscheurtjes . “

Zenuwpijn

Verschijnselen
Bij zenuwpijn voelt u heftige pijnschokken met een zeer scherpe, stekende of constant brandende pijn. De pijn is vaak continu aanwezig of kan opkomen na slechts een lichte aanraking.

Bij een infectie met het herpes-virus kan zenuwpijn ontstaan in het geïnfecteerde gebied, bijvoorbeeld van de geslachtsorganen. Hierdoor ontstaan aanvallen met een branderig gevoel dat langzaam overgaat in pijn. Vervolgens ontstaan pijnlijke blaasjes. Dit duurt meestal 1-2 weken.

Oorzaak
De oorzaak van zenuwpijn ligt bij de gevoelszenuwen. Deze versturen ‘berichten’ over aanrakingen en verwondingen naar de hersenen. Het herpes virus nestelt zich in zenuwen en beschadigt ze zo. Hierdoor sturen deze zenuwen te veel pijnsignalen naar de hersenen.

Effect
Bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus wordt soms lidocaïne crème, gel, smeersel of heel soms een lidocaïne pleister gebruikt. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De werking begint binnen een aantal minuten.

Lees meer over zenuwpijn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid. Als de lidocaïne is uitgewerkt, kunt u het merken aan meer jeuk of branderigheid.

  Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, roodheid of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik lidocaïne op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Bij aambeien is het wel verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hard hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken, behalve op de tepels. Lidocaïne kan de mond van de baby tijdelijk gevoelloos maken. Als u dit medicijn tegen pijnlijke tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter en ook altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Laat dit medicijn niet in uw oog komen. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Gebruik bij voorkeur een vingercondoom, dit is een hoesje dat u over de vinger kunt aanbrengen. Het is verkrijgbaar in de apotheek. Komt het per ongeluk in het oog spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.

 • Jeuk en pijn. Breng dit medicijn aan op de jeukende of pijnlijke plekken. Breng het alleen aan op een intacte huid, dus niet op open plekken en wondjes. Het remt namelijk de genezing van wondjes.
 • Aambeien en anaalscheurtjes. Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de crème of zalf dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de crème dan wat dieper in de anus brengen.
 • Zenuwpijn. Hiervoor kunt u een pleister gebruiken. Plak deze op een droge, onbeschadigde huid. Laat de pleister niet langer dan 12 uur zitten en wacht daarna weer 12 uur voordat u een nieuwe pleister opplakt. Gebruik niet meer dan 3 pleisters tegelijk.

Wanneer?

 • Aambeien. Breng de crème of zalf ’s ochtends en ’s avonds aan en na elke keer poepen.
 • Anusscheurtjes. Breng de crème of zalf ’s ochtends en ’s avonds aan en zo mogelijk voor elke keer poepen.

Hoe lang?

 • Jeuk en pijn. Heeft u dit medicijn langer dan 2 weken nodig? Raadpleeg dan uw arts.
 • Aambeien en anusscheurtjes. Heeft u na 2 weken nog klachten? Raadpleeg dan uw arts.
 • Zenuwpijn. Als het medicijn na 2 tot 4 weken nog geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Spreek hierover met uw arts.