Medische Encyclopedie – Apotheek Hoog Lede – Vlaardingen

Apotheek Hoog Lede

"Persoonlijke service en aandacht voor iedereen"

Apotheek Hoog Lede is gevestigd in het gelijknamige medisch centrum in Vlaardingen.

Wij geloven dat U de beste zorg verdient! Om dit aan U te geven, willen wij het anders en beter doen. In een tijd van automatisering, digitalisering en massaproductie vergeten wij niet dat het om de individuele patiënt draait en dat niemand hetzelfde is. Bij ons in de apotheek kunt u echte persoonlijke en passende zorgverlening verwachten.

Hierdoor kunnen we betere zorg bieden en bieden we vaak oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > bictegravir met emtricitabine en tenofovir

Inhoud

bictegravir met emtricitabine en tenofovir

Bictegravir, emtricitabine en tenofovir zijn medicijnen tegen het hiv. Ze remmen de groei van het virus dat aids veroorzaakt.

Artsen schrijven het voor bij een infectie met het hiv.

Wat doet bictegravir met emtricitabine en tenofovir en waarbij gebruik ik het?

Hiv

Oorzaak
Een infectie met het hiv (het virus dat aids veroorzaakt) beschadigt de witte bloedcellen in uw lichaam. Deze bloedcellen zijn nodig voor de afweer tegen infecties. Hoe meer virussen er komen, hoe meer uw afweer achteruit gaat.
Infecties met hiv kunt u krijgen door contact met besmet bloed, sperma, vaginavocht of moedermelk.

Verschijnselen
Mensen die besmet raken met hiv krijgen meestal binnen enkele dagen tot weken klachten die lijken op een flinke griep. Deze gaan vanzelf weer over. Pas 2 tot 11 jaar later ontstaan ernstige klachten, zoals lymfeklierzwellingen, moeheid, koorts en gewichtsverlies. In de tussenliggende periode zijn er geen klachten, maar is het virus wel aanwezig in het lichaam en kan men anderen besmetten. Deze mensen worden hiv-positief of seropositief genoemd. 

Later kunnen er infecties ontstaan die bij gezonde mensen niet voorkomen. De ziekte noemt men dan aids. Nog later kunnen er tumoren en vormen van kanker ontstaan.

Werking
Het virus dat aids veroorzaakt stimuleert onze lichaamscellen om nieuwe hiv te maken. Daarvoor is het eiwit reverse-transcriptase nodig. Emtricitabine en tenofovir remmen dit eiwit en voorkomt zo dat nieuwe virussen worden gemaakt. Het hiv heeft hierbij ook het eiwit integrase nodig. Bictegravir remt ook dit enzym.

De combinatie van bictegravir, emtricitabine en tenofovir voorkomt dat het hiv snel ongevoelig (resistent) wordt voor één van de hiv-remmers. Deze combinatie van hiv-medicijnen kan het virus niet helemaal laten verdwijnen. Wel kan het de hoeveelheid virus in het bloed enorm verlagen. Hierdoor stijgt het aantal witte bloedcellen en komt de afweer weer op een normaal niveau.

Behandeling
Hiv-positieve mensen starten in het algemeen met de behandeling als ze klachten krijgen of als de hoeveelheid witte bloedcellen beneden een bepaald minimum komt. Meestal is daarvoor een combinatie van minimaal drie medicijnen te kiezen. Als deze combinatie niet meer goed werkt, kunt u overschakelen op een combinatie van drie niet eerder gebruikte medicijnen, waarvoor het virus nog wel gevoelig is.

De behandeling is geslaagd, als:

 • uw klachten minder worden;
 • uw afweer stijgt;
 • de hoeveelheid virus in het bloed binnen een half jaar niet meer is te meten;
 • de bijwerkingen van de hiv-remmers uw kwaliteit van leven niet te veel beïnvloeden.
Lees meer over hiv . “

Infecties met virussen

Bictegravir, emtricitabine en tenofovir werken tegen het hiv. Zie hierboven bij hiv.

Lees meer over infecties met virussen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Zeer zelden overgeven, buikpijn, winderigheid en maagpijn na eten.

  Wordt u misselijk en moet u overgeven? Als u binnen 1 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u een nieuwe tablet innemen. Anders werkt het onvoldoende.

  Heeft u last van misselijkheid? Neem het medicijn dan in met wat voedsel. Raadpleeg uw arts   als u last van blijft houden van maag en darmen.

 • Psychische klachten, zoals depressie en ongewone dromen. Zeer zelden angst, slaapproblemen en suïcidaal gedrag of gedachten aan zelfmoord. Merkt u dit? Overleg dan direct met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Gewrichtspijn 

 • Bloedarmoede. U merkt dit aan erg moe zijn. Ook kunt u een bleke huid hebben of een snelle hartslag hebben. 

 • Overgevoelig voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag of galbulten. Heeft u hier last van? Neem dan conact op met uw arts. Een heel enkele keer ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen, koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht of benauwdheid. Waarschuw dan meteen uw arts of Eerste-Hulpdienst.

  Als u overgevoelig blijkt te zijn, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
   

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik bictegravir met emtricitabine en tenofovir gebruiken met andere medicijnen?

Bictegravir, emtricitabine en tenofovir hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen. De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat de combinatie minder goed werkt, waardoor het virus aanwezig blijft.

Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg hierover met uw arts. Tijdens de zwangerschap moet u hiv-medicijnen blijven gebruiken. Omdat het extra belangrijk is dat tijdens de zwangerschap de hoeveelheid virus in uw bloed erg laag is. Dit verkleint namelijk het risico dat de baby besmet raakt met hiv.

Overleg ook met uw arts of uw hiv-behandeling geschikt is tijdens de zwangerschap. Sommige hiv-middelen zijn namelijk schadelijk voor uw baby. Mogelijk moet u andere hiv-middelen gebruiken.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv hebt. Het virus kan namelijk via de moedermelk de baby besmetten. Overleg hierover met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tablet heel door met een half glas water. Maak de tablet niet fijn en kauw niet op de tablet. De tabletten smaken namelijk erg vies (bitter). Door de tablet heel in te nemen heeft u hier geen last van.

Wanneer?
U kunt dit medicijn op elke moment van de dag innemen. Kies hiervoor een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een tablet.

Wordt u misselijk en moet u overgeven?

 • Als u minder dan 1 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven werkt de tablet niet voldoende. Neem dan een nieuwe tablet in.
 • Als u langer dan 1 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven hoeft u geen nieuwe tablet te nemen.

Hoelang?
Meestal gebruikt u hiv-remmers levenslang, omdat het virus nooit helemaal uit uw lichaam verdwijnt.