Medische Encyclopedie – Apotheek Hoog Lede – Vlaardingen

Apotheek Hoog Lede

"Persoonlijke service en aandacht voor iedereen"

Apotheek Hoog Lede is gevestigd in het gelijknamige medisch centrum in Vlaardingen.

Wij geloven dat U de beste zorg verdient! Om dit aan U te geven, willen wij het anders en beter doen. In een tijd van automatisering, digitalisering en massaproductie vergeten wij niet dat het om de individuele patiënt draait en dat niemand hetzelfde is. Bij ons in de apotheek kunt u echte persoonlijke en passende zorgverlening verwachten.

Hierdoor kunnen we betere zorg bieden en bieden we vaak oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

lipegfilgrastim

Lipegfilgrastim helpt het beenmerg om bepaalde witte bloedcellen te maken.

Artsen schrijven lipegfilgrastim voor om infecties met bacteriën te voorkomen, bijvoorbeeld na chemotherapie bij kanker.

Wat doet lipegfilgrastim en waarbij gebruik ik het?

Infecties met bacteriën

Lipegfilgrastim wordt gebruikt bij mensen met een tekort aan witte bloedcellen, zoals door chemotherapie. Witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Bij een tekort aan witte bloedcellen heeft u veel meer kans op ernstige infecties. Dit kunt u bijvoorbeeld herkennen aan koorts.

Meer informatie over lipegfilgrastim bij chemotherapie leest u hieronder bij Kanker.

Werking
Lipegfilgrastim lijkt op een eiwit dat het lichaam maakt bij een infectie. Dit eiwit zorgt ervoor dat het beenmerg meer witte bloedcellen maakt. Hierdoor stijgt de hoeveelheid witte bloedcellen en wordt de afweer beter.

Effect
Het aantal witte bloedcellen zal binnen 1 dagen groeien. De arts kan dit met een bloedonderzoek bepalen. Doordat het aantal witte bloedcellen stijgt, heeft u minder kans op infecties met bacteriën.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Kanker

Lipegfilgrastim wordt gebruikt tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen. Deze medicijnen remmen de groei van cellen, dus ook de groei van de witte bloedcellen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Bij een tekort aan witte bloedcellen heeft u veel meer kans op ernstige infecties. Dit kunt u bijvoorbeeld herkennen aan koorts.

Werking
Lipegfilgrastim lijkt op een eiwit dat het lichaam maakt bij een infectie. Dit eiwit zorgt ervoor dat het beenmerg meer witte bloedcellen maakt. Hierdoor stijgt de hoeveelheid witte bloedcellen en wordt de afweer beter.

Effect
Het aantal witte bloedcellen zal binnen 1 dagen groeien. De arts kan dit met een bloedonderzoek bepalen. Doordat het aantal witte bloedcellen stijgt, heeft u minder kans op infecties met bacteriën.

Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid

 • Botpijn

  Het gebruik van een pijnstiller kan deze pijn verminderen. Raadpleeg uw arts over welke pijnstiller voor u geschikt is.

 • Pijn in de gewrichten en spieren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

 • Pijn op de borst.

 • Bloedingen, door een tekort aan bloedplaatjes. Dit kan zorgen voor blauwe plekken en bloedneuzen.

  Ook kunt u een beetje bloed ophoesten. Uw arts zal uw bloed controleren. Raadpleeg uw arts als u zich hier zorgen om maakt.

 • Huiduitslag. Zeer zelden overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie rond de plaats van injectie.

 • Vergrote milt. Krijgt u een zwaar gevoel in het linker bovendeel van de buik of schouder? Raadpleeg dan uw arts.

 • Ademhalingsproblemen

  Bent u verkouden? Of heeft u koorts en moeite met ademen? Vertel dit dan aan uw arts voordat u lipegfilgrastim gaat gebruiken.

 • Bij mensen met sikkelcelziekte kunnen de klachten plotseling ernstig worden (sikkelcelcrisis). Sikkelcelziekte is een aangeboren afwijking van de rode bloedcellen.

  Krijgt u plotseling hevige pijn en zwelling rond botten en gewrichten, buikpijn, pijn op de borst en kortademigheid? Waarschuw dan direct uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik lipegfilgrastim gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit medicijn en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
U mag dit medicijn NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of dij.

In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige toegediend. Mogelijk heeft u geleerd uzelf te injecteren.

Zelf toedienen

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET, bijvoorbeeld in de hand, dan werkt het medicijn minder goed.
 • U mag de injectiespuit ook bij kamertemperatuur bewaren (onder de 30 °C), maar niet langer dan 3 dagen.

Wanneer?
Chemotherapie bestaat uit een aantal kuren waarin u combinaties van medicijnen krijgt. U krijgt dit medicijn ten minste 24 uur na de laatste dosering van een chemokuur.

Hoe lang?
In het algemeen is er na elke chemokuur 1 injectie met dit medicijn nodig. U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang u een chemokuur krijgt en de hoeveelheid witte bloedcellen in uw bloed te weinig is.