Medische Encyclopedie – Apotheek Hoog Lede – Vlaardingen

Apotheek Hoog Lede

"Persoonlijke service en aandacht voor iedereen"

Apotheek Hoog Lede is gevestigd in het gelijknamige medisch centrum in Vlaardingen.

Wij geloven dat U de beste zorg verdient! Om dit aan U te geven, willen wij het anders en beter doen. In een tijd van automatisering, digitalisering en massaproductie vergeten wij niet dat het om de individuele patiënt draait en dat niemand hetzelfde is. Bij ons in de apotheek kunt u echte persoonlijke en passende zorgverlening verwachten.

Hierdoor kunnen we betere zorg bieden en bieden we vaak oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

linaclotide

Linaclotide stimuleert de beweging van de darmen en heft darmkrampen op. Het werkt ook laxerend.

Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom, als u ook verstopping heeft. Ook schrijven artsen het soms voor bij verstopping in de laatste levensfase (palliatieve zorg).

Wat doet linaclotide en waarbij gebruik ik het?

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbare-darm-syndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel passeert. Ook kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen. Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts medicijnen voorschrijven.
Als u ook verstopping heeft, kan uw arts linaclotide voorschrijven. Het medicijn bevordert de darmbeweging. U heeft daardoor minder last van verstopping of een opgeblazen gevoel. Ook vermindert het de pijn in de darmen.

Effect
U merkt het effect meestal binnen 1 week. Als u na 4 weken geen verbetering merkt, kunt u met uw arts overleggen. Misschien is een ander medicijn dan meer geschikt voor u.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom . “

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting erg hard of als u langer dan 3 dagen geen ontlasting heeft gehad. De ontlasting kan dan pijnlijk verlopen.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan als u de ontlasting te lang ophoudt, te weinig vezels in de voeding gebruikt, te weinig drinkt, te weinig lichaamsbeweging heeft of veel stress. Ook een aantal medicijnen kan als bijwerking verstopping geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Behandeling
Uw arts kan linaclotide voorschrijven bij verstopping in de laatste levensfase (palliatieve zorg). Het medicijn bevordert de darmbeweging. U heeft daardoor minder last van verstopping of een opgeblazen gevoel. Ook vermindert het de pijn in de darmen.

Effect
U merkt het effect meestal binnen 1 week.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Lichte tot matige diarree.

  Bij de meeste mensen verdwijnt dit binnen enkele weken. Het is belangrijk om veel te drinken. Zo voorkomt u uitdroging door de diarree.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn, winderigheid, opgezette buik.

 • Ernstige diarree

  Zeer zelden heeft u geen controle meer over de ontlasting (incontinentie), of heeft u heel vaak aandrang. Door ernstige diarree kunt u uitdrogen. U merkt dat doordat u niet veel plast, vermoeid bent, dorst en een droge mond heeft en de urine donker wordt. Waarschuw dan uw arts.

 • Duizeligheid

  Dit kan ook ontstaan door een verlaagde bloeddruk. U heeft hier dan last van als u opstaat van bed of van een stoel. Sta daarom langzaam op. Blijft u duizelig? Ga dan liggen met de benen iets omhoog, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloeding uit de anus of bloedende aambei.

  Merkt u bloed bij de ontlasting? Waarschuw dan uw arts.

 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust.

 • Tekort aan kalium in het bloed. Raadpleeg uw arts bij spierzwakte of spierkramp, of als u hartkloppingen en ernstige vermoeidheid krijgt.

 • Huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

 • Bloedingen of scheuren in de maag en darmen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van lange of erge buikpijn die erger wordt als u beweegt. U kunt ook last krijgen van misselijk zijn, koorts, rillingen of moeten overgeven. Raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik linaclotide gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Probeer uit welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt vanuit de darmen niet tot bijna niet in uw bloed. De kans dat dit medicijn in de borstvoeding komt is daarom heel klein.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Wanneer?
De capsules eenmaal per dag innemen op een lege maag, ten minste een half uur voor het ontbijt. U heeft dan minder last van diarree en misselijkheid.

Hoelang?
Uw arts schrijft het medicijn meestal enkele weken tot maanden voor. Merkt u na 4 weken geen effect? Raadpleeg dan uw arts.